Er du på jagt efter en god crosstrainer, der passer perfekt til dine ambitioner, træningsbehov og pengepung, så er du sandsynligvis gået på jagt på internettet for at blive klogere på markedet og de muligheder, der er tilgængelige lige nu. Det er blevet utroligt populært at investere i træningsudstyr til hjemmet, og især under corona-pandemien valgte mange danskere at købe træningsudstyr til deres hjem. Derfor er markedet for træningsudstyr vokset enormt i takt med den stigende efterspørgsel fra danskerne. Det gør sig i den grad også gældende for markedet for crosstrainere. Der findes mange forskellige mærker og producenter, der hver leverer mange forskellige modeller i forskellige prisklasser og med forskellige funktioner og specifikationer. Derfor kan det hurtigt blive ret uoverskueligt at holde det gode overblik over, hvilke modeller der findes på markedet, og hvilke modeller der vil passe perfekt til dig og dit hjem.

Før du sporer dig nærmere ind på, hvilken crosstrainer som du vil kaste dine penge efter, er det vigtigt, at du gør dig nogle tanker om, hvad din kommende crosstrainer skal kunne. Du skal gøre dig bevidst omkring dine træningsbehov og krav for specifikationer og funktioner, som din kommende crosstrainer skal have. Nogle af de vigtigste ting, som du skal have in mente, når du kigger efter en crosstrainer er:

  • Antallet af brugerprofiler
  • Antallet af træningsprogrammer
  • Antallet af modstandsniveauer
  • Vægten på crosstraineren
  • Crosstrainernes maksimale personvægt
  • Dine behov for informationer om dine træninger (tid, distance, watt, puls osv.)
  • Om den skal kunne foldes sammen og flyttes nemt rundt på
  • Skridtlængden og justerbarheden herfor
  • Dit budget for crosstraineren

Hvad skal din kommende crosstrainer kunne?

Først og fremmest er det vigtigt, at du undersøger, hvor avanceret crosstraineren skal være. Antallet og kvaliteten af de indbyggede træningsprogrammer, muligheder for forskellige modstandsniveauer og mængden af målt data under træning er nemlig meget afgørende for prisen på crosstraineren. Disse overvejelser hænger ofte sammen med dit ambitionsniveau, og hvor meget du forventer at bruge crosstraineren. Har du meget store ambitioner, og forventer du at bruge crosstraineren flere gange ugentligt, så vil du sandsynligvis have behov for flere og mere avancerede indstillinger i forhold til træningsprogrammer og overvågning af dine data som puls, watt, kadence, forbrændte kalorier, end hvis du kun regner med at bruge den i mindre grad og for generelt at få lidt motion og derfor ikke går så meget op i tal og forbedringer. Ud fra disse overvejelser kan du kigge nærmere på, hvad de forskellige modeller har at tilbyde i forhold til disse specifikationer.

En langsigtet eller kortsigtet investering?

En anden vigtig ting er, at du bør gøre dig klart, om du forventer at bruge din crosstrainer hyppigt og i mange år, eller om du ser den mere som en kortsigtet løsning til at få trænet lidt en gang imellem eller som supplement til anden træning eller sportsudøvelse. Holdbarheden, kvaliteten og soliditeten er nemlig også meget afgørende for, hvor meget en crosstrainer koster. Et af de steder, hvor prisen og holdbarheden spiller sammen, er for eksempel, når det kommer til bremsesystemerne. De kan enten være baseret på magnetisme, elektromagnetisme eller luft. Du vil sandsynligvis ikke kunne mærke den store forskel, når først du er på crosstraineren, og alle tre teknologier fungerer da ofte også ganske glimrende. Der er dog den forskel, at de magnetiske bremsesystemer ofte er billigere at producere, og derfor vil disse maskiner typisk være lidt billigere at købe. Der er dog også større risiko for, at en crosstrainer med magnetiske bremser skal udskiftet hurtigere end en crosstrainer med elektromagnetiske bremsere. Derfor kan bremsesystemerne spille en rolle, når du vurderer, hvor lang tid du regner med at have maskinen.

Generelt er det en god tommelfingerregel, at jo dyrere crosstraineren er, jo længere tid kan du forvente, at den holder. Pris, kvalitet og holdbarhed går ofte hånd i hånd, især hvis du kigger på flere forskellige crosstrainer fra samme producent. Der vil naturligvis, ligesom på alle andre områder, være forskel i priserne fra producent til producent. Hvis du ikke foretrækker et mærke frem for et andet, så kan du med fordel finde de crosstrainere, der kan de ting, som du ønsker, og så vælge den billigste producent.