Ondt i ryggen?… kom rygsmerterne til livs!
Rygsmerter er nærmest en folkesygdom. Langt de fleste har oplevet at have ondt i ryggen fra tid til anden. Og for nogle mennesker er det en del af dagligdagen, at have ondt i ryggen eller lænden. Hos God Krop er rygsmerter en af de hyppigste lidelser vores klienter kommer med.
Jeg vil i det følgende prøve at beskrive lidt af det der foregår i kroppen, når smertene i ryggen melder sig, hvordan massage kan hjælpe og hvordan du selv kan forebygge lænde og rygsmerter med udstrækning. Du kan læse yderligere om rygsmerter her!
Hvorfor får man ondt i ryggen?
Der kan være mange grunde til at man oplever smerter i ryggen. Det kan både være
- akut opståede skader ved løft, vrid eller pludselig bevægelse
- stram og spændt muskulatur
- stramme sener og ligamenter
- sygdomme som scheuermanns, skoliose, slidgigt
- livsstilsbetingede smerter fra f.eks. rygning
- kontinuerlig overbelastning
- forkert fodtøj eller fodstilling
- forkert bevægelsesmønster, arbejdsstilling mm.
Vores kroppe har det med at reagere med smerte selv ved meget små skader. Har du lavet et forkert løft og overbelastet en muskel, vil der ofte være en smerte, der ikke helt står mål med hvor lille skaden er. Det er kroppens måde at få os til at passe på.
Problemet er bare at vi har en tendens til at spænde yderligere i muskulaturen når vi for eksempel har ondt i ryggen. Og det forstærker ofte fornemmelsen af smerter.
Forebyggelse af rygsmerter.
Der findes flere måder at forebygge smerter i ryg og lænd.
Det kan være
- opvarmning før sport eller fysisk arbejde
- udstrækning
- ergonomisk korrekt arbejdsmiljø (bord, stol, siddehøjde mm.)
- god madras og sovestilling
- træning
Vores krop er opbygget af celler. Får vores muskelceller gælder det, at de fungerer bedre når de er varme. Opvarmning før du skal dyrke sport eller lave tungt arbejde, er en stor hjælp, da en varm krop slipper for skader i samme grad som en kold.
Udstrækning er også en af de allerbedste måder at slippe for ondt i ryggen. Jo mere smidig du er i ben og ryg, desto mindre risiko er der for at få små skader og forstrækninger når du bevæger dig.
Desuden vil stramme muskler og sener på bagsiden af benene, også påvirke din ryg negativt når du for eksempel sidder ned.
Siden vi var små har vi lært at sidde stille på de mest elendige stole og borde i timevis. De fleste moderne mennesker, kan formå at sidde stille og ignorere alle kroppens signaler om at det gør ondt eller spænder, når vi sidder og arbejder foran en computer. Det er vigtigt at give kroppen små pauser, hvor vi dels giver den mulighed for en smule bevægelse, men også retter opmærksomheden på om vi slapper ordentligt af i den stilling vi sidder eller står.
Hvile er vigtigt. Sover du ikke ordentligt om natten eller giver kroppen en lille pause en gang imellem, får ryggen aldrig slappet ordentligt af.
Træning af ryggen og korsettet (core træning som f.eks. planke) vil hjælpe mange der døjer med ondt i ryggen. Muskulaturen støtter rygsøjlen, men det er også vigtigt at der er balance i muskulaturen, da en ubalanceret muskulatur ellers vil være med til at give nogle af de spændinger, som forårsager ryg eller lændesmerterne.
Ryger du, kan rygningen bevirker at der bliver dårligere tilførsel i de små blodkar. Det er værd at være opmærksom på hvis du har ondt i lænden og ellers ikke har gjort noget, der burde give dig ondt i ryggen
Behandling af smerter i ryg og lænd!
Har du allerede ondt i ryggen, er det selvfølgelig vigtigt først at finde ud af, hvor rygsmerterne stammer fra.
Når først smerterne er kommet, kan det godt føles lidt op ad bakke at skulle lave diverse øvelser og livsstilsforandringer for at komme dem til livs, så derfor er forebyggelse selvfølgelig altid det bedste.
Især ved lændesmerter og stiv ryg er udstrækning en effektiv behandling. Sørg dog for at du holder dig inden for smertegrænsen. Det skal ikke gøre ondt når du strækker ud.
Udstrækning af ballemuskulaturen virker tit rigtigt godt på lændesmerter, da blandt andet iskiasnerven kan blive klemt eller irriteret ved stram ballemuskulatur.
Skiftevis varme og kulde kan hjælpe da det sætter gang i blodgennemstrømningen.
Bevægelse kan lige som varme og kulde være rigtigt godt hvis det ikke er en slem skade du har fået. Bevægelsen er med til at varme muskulaturen op, og den forøgede blodgennemstrømning hjælper kroppen med at komme af med affaldsstoffer.
Hvile i en stilling hvor du kan slappe helt af i ryggen, kan også være en kur i sig selv. En god neutral position for ryggen er at ligge på ryggen med noget højt som en stol eller nogle buder under knæ og lægge, så du bøjer 45-90 grader i hofte og i knæ.
Og så er der selvfølgelig diverse behandlingsformer som også kan hjælpe dig.
Er ryggen helt låst, kan kiropraktik være en hjælp, men det bør ske i forbindelse med massage eller andet, der har blødgjort muskulaturen.
Massage som behandling er absolut at foretrække for de fleste, da det er en grundig behandling af det bløde væv (muskler, sener) og både kan hjælpe kroppen til at slappe af, forhøje kropsbevidstheden, give smertelindring samt varmer kroppen godt op.
Er det en dygtig massør, vil der også kunne være smertelindring i form af triggerpunktsmassage mm.
Akut skade i ryggen…
Er der opstået en akut skade i ryggen, kan det altid være en god ide at søge læge. Ofte vil lægen ikke kunne gøre så meget, men er lægen dygtig, vil det kunne konstateres om der er sket noget alvorligt som f.eks. diskusprolaps. Og du vil kunne få en henvisning til nærmere undersøgelse hos fysioterapeut eller skadestue.
Skrevet af Rasmus Ramskov, uddannet massage terapeut og klinikejer
Seneste kommentarer